Eksponert

Nær 30 000 mennesker fant veien til Henie Onstad Kunstsenter og utstillingen Eksponert i 2021: For første gang ble et utvalg av Møllersamlingen vist offentlig i en kuratert utstilling.

Gjennom utstillingens nær 300 fotografier fikk publikum oppleve hendelser og personer som har formet vår tid, men også glemte øyeblikk og anonyme forbipasserende. Ulike sjangre av foto var representert, fra dokumentar, landskap, portrett og mote til mer kunstneriske og eksperimentelle uttrykk.

Ikoniske bilder ble vist parallelt med de mindre kjente, og samlet ga utstillingen de besøkende et bredt innblikk i 170 år av fotografiets historie.

Tone Hansen (direktør Henie Onstad Kunstsenter 2011-2022) i samtale med Harald Møller om Eksponert.

Henie Onstad Kunstsenter har siden satset på fotografi siden 2017, og har presentert flere separatutstillinger med nye og anerkjente fotografer fra inn- og utland. Aars støtter nevnte satsning økonomisk.

Kurator for Eksponert var Susanne Østby Sæther, og utstillingens tittel viser både til den fotografiske prosessen og til presentasjonen av en privat fotosamling. Et av ønskene for Møllersamlingen er å øke fotointeressen i Norge, og et viktig ledd i å nå vår ambisjon er å gjøre samlingen tilgjengelig for alle som ønsker kunnskap om den. Eksponert var i 2021 en viktig bidragsyter til nettopp dette.

Eksponert ble vist på Henie Onstad Kunstsenter i perioden 23. juni-12. desember 2021, og mer enn 30.000 mennesker fikk oppleve utstillingen i løpet av åpningsperioden.

Også i bokform

I forbindelse med Eksponert på Henie Onstad Kunstsenter ga Forlaget Press ut en utstillingskatalog i bokform med foto fra Møllersamlingen. I boken har kjente forfattere har bidratt med litterære tekster, refleksjoner og kommentarer til utvalgte fotografier, deriblant Lars Saabye Christensen, Suzanne Brøgger, Linn Ullmann, Jon Fosse, Jón Kalman Stefánsson og Daniel Mendelsohn. I samspill forsterkes fotografier og tekst – i en bok med varighet også langt utover utstillingen.

Boken er utgitt både på norsk og engelsk, og ble nominert til prisen for årets vakreste bok i 2022.

Hvordan var det å jobbe frem utstillingen? Tone Hansen i samtale med Susanne Østby Sæther, kurator for fotografi og nye medier ved Henie Onstad Kunstsenter

Foto øverste rekke: Nabeeh Samaan / Henie Onstad Kunstsenter. Foto nederste rekke: Øystein Thorvaldsen / Henie Onstad Kunstsenter