Oslo Negativ

Høsten 2021 åpnet Møller Eiendom og Aars dørene til gamle Deichmanske bibliotek og fotofestivalen Oslo Negativ. Godt timet med gjenåpning av Oslo etter pandemi ønsket vi velkommen til en tre uker lang fotofestival for å teste Oslo-boeres appetitt på fotografi.

2021 The Oslo Way / Slipstream

Mer enn 20 Oslo-baserte gallerier og godt over 100 internasjonale- og norske fotografer deltok ved festivalen i Gamle Deichmanske. Mange hundre bilder ble vist i løpet av festivalen, og lesesaler, kjellere, kontorer og korridorer i det ærverdige gamle biblioteket ble fylt med folk, foto og fotorelaterte aktiviteter i løpet av intensive tre uker.

Her var det omvisninger, workshops og foredrag i skjulte ganger og lagerrom. Mange rom som aldri tidligere har blitt vist for offentligheten i bygget ble åpnet opp.

I labyrinten av kjente og ukjente kriker og kroker ble de utstilte verkene satt i en spennende kontekst, som ga de rundt 10 000 besøkende et unikt møte mellom fotokunst og arkitektur.

Møller Eiendoms kjøp av Gamle Deichmanske bibliotek ble godkjent av Oslo bystyre i januar 2021. Festivalen ble arrangert for blant annet å teste hva publikum ønsker å fylle lokalene med nå som bøkene er borte.

Huset har spilt en viktig rolle for byens befolkning i nesten 100 år. Oslo Negativ er et initiativ for å sikre at det forblir slik også i de hundre neste.

Foto: Oslo Negativ / Helmine Syvertsen