Oslo Negativ fyller igjen Veterinær­høgskolen med foto

I fjor samlet fotofestivalen Oslo Negativ over fem tusen besøkende i den gamle Veterinærhøgskolen på Adamstuen. Til høsten fyller de nok en gang forlatte kubåser og lesesaler med dokumentar- og kunstfoto fra inn- og utland. Årets festivaltema er «brudd».

Foto engasjerer, og det er gøy å skape en kulturfestival som når så bredt. Oslo Negativ har vokst hvert år. Målet har hele tiden vært å øke kunnskapen og nysgjerrigheten rundt fotografi i alle former og sjangre. Til høsten gleder vi oss til å invitere enda flere til de rå lokalene på den gamle Veterinærhøgskolen, sier Nina Sørlie, festivalansvarlig og styreleder i Oslo Negativ.

Nina Sørlie (festivalansvarlig Oslo Negativ/kurator Møllersamlingen) og Cecilie Øien (direktør i Preus museum) ønsker alle fotoengasjerte velkommen til fotofestivalen Oslo Negativ 2024 i oktober

Kultur i båser og bokser

Årets Oslo Negativ blir den fjerde i rekken, og gjennomføres for andre året på rad i de tidligere lokalene til Veterinærhøgskolen på Adamstuen.

Fjorårets festival talte 37 utstillere i form av gallerier og institusjoner og over hundre norske og internasjonale fotografer innen alt fra dokumentar- til kunstfoto. Publikum fikk en unik fotoopplevelse i båser, hestebokser, forlatte operasjonssaler og auditorier. Utstillingene ble rammet inn av mer enn seksti ulike arrangementer og «artist talks».

- Oslo Negativ har rukket å bli en toneangivende aktør i Oslos kulturarena og et samlingspunkt for fotografer, gallerier og utstillere. Det er gøy å se at vi ikke bare har Oslos sterkeste fotomiljø i ryggen, men også tiltrekker oss veletablerte bidragsytere fra inn- og utland, sier medarrangør og direktør i Preus museum Cecilie Øien.

Til høsten gjentas suksessen med tre helger med utstillinger inne og ute. Tre uker med omvisninger, panelsamtaler, workshops og arrangementer. Festivalpublikummet kan også glede seg over en festivalbutikk og servering av grillmat, bakverk og drikke fra utestedet Juret.

Bilder på brudd

Åpningsdagen for Oslo Negativ 2024 er 12. oktober. Årets tema er «brudd», som kan romme mye: Brudd på forventninger, brudd med det bestående, brudd mellom mennesker og historiske brudd.

- Nyhetsbildet skildrer en tid med stadig større polarisering. Raske brudd og oppbrudd kan oppleves dramatiske, følelsesladde og livsendrende for enkeltmennesker. Samtidig kan de også sette i gang større bevegelser. Det er nettopp brudd og brytning som også har bragt verden fremover, avslutter festivalansvarlig Sørlie.

Festivalens egne bidrag er allerede på plass, og Preus museum har invitert internasjonale utstillere til en Open Call-fotokonkurranse med nettopp «BRUDD» som tema. Hele programmet blir offentliggjort først på sensommeren, men enkelte smakebiter vil slippes allerede før sommeren.

Fjorårets tilbakemeldinger gjør det tydelig at festivalen etter tre år har funnet sin plass i Oslos kulturelle landskap. Det som startet som et eksperiment for å teste byens appetitt og interesse for fotografi, har nå etablert seg som en solid tradisjon og et fast høydepunkt i oktober for byens fotointeresserte.

/ Om Oslo Negativ/

Oslo Negativ er en stiftelse og et samarbeid mellom Preus museum, Møllersamlingen og Oslos fotomiljø. Målet er at fotofestivalen skal inspirere til økt fotointeresse. Oslo Negativ ble første gang arrangert i 2021, og holdt de to første årene til i det gamle Deichmanske hovedbiblioteket, som nå bygges om til fotohuset Deich.

Festivalen samler både etablerte storheter og gryende talenter innen spekteret dokumentar- til kunstfoto. På fjorårets festival ble Cathrine Wessel tildelt Fotografiprisen 2023. Fotograf Della Rossa, en av utstillerne på Preus museums Open Call 2023, ble i vinter vinner av Fotografis portfoliopris.

Oslo Negativ 2024 åpner 12. oktober på i den gamle Veterinærhøgskolen på Adamstuen. Publikum inviteres til utstillinger og omvisninger i tre helger, med samtaler og arrangementer også i ukedagene. oslonegativ.no

Foto tilhørende artikkelen: Ove Kvalvik og Helle Frogner